تفاوت استنلس استیل(فولادزنگ نزن) و فولاد آلیاژی
تفاوت فولاد و استیل
یکی از تفاوتهای بین فولاد معمولی و استنلس استیل در ظاهر آنها است که فولاد معمولی مات بوده اما استنلس استیل به دلیل وجود کروم براق و درخشنده است. اصلیترین تفاوت ترکیب شیمیایی متفاوت آنها است. در فولاد معمولی، کربن عنصر آلیاژی اصلی است. گفتنی است کروم موجود در فولاد ضد زنگ باعث می شود که در مقایسه با کربن استیل دربرابرخوردگی مقاوم شود و فولاد معمولی به دلیل نبود کروم دچار اکسید آهن و زنگزدگی میشود. از دیگر تفاوت های میان فولاد و استیل میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- چکشخواری استنلس استیل کمتر بوده و از فولاد معمولی سختتر است
- استنلس استیل در مقایسه با فولاد معمولی شکنندهتر است
- با افزایش کربن میتوان خصوصیات مکانیکی فولاد معمولی را بهبود بخشید
- فولادهای ضد زنگ معمولاً از قیمت بیشتری نسبت به فولاد معمولی برخوردارند
- استنلس استیل یا فولاد زنگ نزن
استنلس استیل یکی از آلیاژهای آهن است که حداقل ۱۱٫۵ درصد وزنی عنصر کروم دارد. بهراحتی و همانند فولاد معمولی خورده نمیشود و زنگ نمیزند اما لکه پذیر است. اگرچه از این نوع فولاد بهعنوان مقاوم در برابر خوردگی یاد میشود اما میزان دقیق عناصر آلیاژی آن مشخص نیست و متغیر است؛ این مورد در صنعت هوا و فضا بیش از بقیه صنایع به چشم میآید. کلاسها و گریدهای مختلفی از استنلس استیل وجود دارند که مطابقت محیطی مناسبی دارند. از طرفی پوشش استنلس استیل نیز خاصیتی همانند فولاد زنگ نزن ایجاد میکند. طول عمر این محصول آهنی بسیار بالاست و بهطور کامل قابل بازیافت است. استفاده معمول از استنلس استیل را میتوان در کارد، چنگال و تسمه مشاهده کرد.
فولاد
فولاد یکی از موارد پرکاربرد در جهان است که سالانه ۱٫۳ میلیارد تن از آن در صنعت تولید میشود و از مصنوعات آن مانند ورق و میلگرد در ساخت بسیاری از سازههای معماری استفاده میشود. فولاد معمولی یک نوع کربن استیل قوی و مستحکم است که خصوصیات فرو مغناطیسی خوبی نشان میدهد؛ به همین دلیل در موتور و لوازم الکتریکی بهطور وسیعی استفاده میشود.
انواع مختلفی از فولاد وجود دارد که با توجه به کیفیت و ویژگیهای ساخت خاص، انتخاب فولاد و روشهای ساخت متفاوت میباشند.خصوصیات و ویژگیهایی که بیشترین تفاوت را بین انواع فولادها ایجاد میکنند که عبارتاند از: استحکام، انعطافپذیری، سختی، زیباییشناسی و هزینه.