close
02191306000
mob-menu

تفاوت فولاد‌ آلیاژی و غیر‌آلیاژی

۱۴۰۲ ۱۱ ۱۴

۰ دیدگاه

1 دقیقه

0 نفر پسندیدند

تاریخچه پیدایش فولاد 

تفاوت فولاد‌ آلیاژی و غیر‌آلیاژی

فولاد چیست ؟ 

خرید فولاد آلیاژی

مطلب مفیدی بود

چاپ مطلب

اشتراک گذاری مطلب

تاریخچه پیدایش فولاد 

برای بررسی تاریخچه فولاد و فولاد‌ آلیاژی و تفاوت فولاد‌ آلیاژی و غیر‌آلیاژی نیاز است کمی به عقب‌تر یعنی به دوران پیدایش آهن برگردیم زیرا همانطور که می‌دانید، عنصر پایه تشکیل همه نوع فولاد، آهن است. پس از برخورد شهاب سنگ با کره‌ی زمین، تکه‌هایی از این جسم آسمانی بر روی سطح زمین باقی ماند و پس از سرد و سخت شدن تکه‌هایی از آهن در آن قابل مشاهده بود. در آن زمان انسان‎‌های نخستین برای اولین بار این عنصر را مشاهده کردند.

پس از گذشت زمان استفاده از آهن بسیار مرسوم گشت و دلیل این محبوبیت هم ویژگی‌هایی همچون استحکام، ماندگاری بالا، مقاومت در برابر ورود آب، رسانایی گرما در زمستان و… بود. در آن زمان، مقدار استفاده از آهن آنقدر افزایش یافت که از آن دوره به عصر آهن یاد می‌کنیم. با گذشت از عصر آهن و ازدیاد نیاز‌های انسان‌ها، بشر به فکر توسعه محیط زندگی خود افتاد، که موجب تولید فولاد گردید.

تفاوت فولاد‌آلیاژی و فولاد‌غیرآلیاژی

 

تفاوت فولاد‌ آلیاژی و غیر‌آلیاژی

تاریخچه استفاده از فولاد در حدود 1800 سال قبل از میلاد ثبت شده است که مربوط به عصرهای گوناگونی مثل امپراطوری و تمدن روم، امپراطوری مغول‌ها ، سلسله‌های پادشاهی چین و… می‌شود.

برای مثال در قرن ششم قبل از میلاد، صنعت‌گران هندی برای ساخت شمشیر، نیزه و تیغه استفاده می‌کردند. در مثالی دیگر در کشور چین، پس از اختراع فناوری بسمر، برای تولید انبوه برخی ابزار ها از فولاد استفاده می گردند.

پس از گذشت تمامی این دوره‌ها، بشر به ساخت فولای که بتواند از آن در موارد تخصصی با ویژگی‌های خاص‌تر نیاز پیدا کرد که همین نیاز باعث تولید فولاد آلیاژی شد. در ادامه این مقاله قصد داریم تا به طور دقیق، به تفاوت فولاد‌ آلیاژی و غیر‌آلیاژی بپردازیم.

 

فولاد چیست ؟ 

فلزات در طبیعت به دو دسته تقسیم می‌شوند : 

دسته اول آهن (Fe) است که در واقع به صورت زنگ آهن یافت می‌شود. زنگ آهن تحت فشار و دمای متفاوت اکسیژن را از دست داده و با عناصر کربن و هیدروژن یا مواد دیگری که اکسیژن میل بیشتری به آن‌ها دارد، ترکیب می‌شود. نکته قابل توجه این است که آهن همچنان محبوب‌ترین فلز در دنیاست به صورتی که حدود 83 درصد، از این عنصر در طبیعت و صنعت موجود است.

دسته دوم، فلزات غیرآهنی هستند که شامل طلا، آلومینیوم، مس، کروم، نیکل و … که حدود 17 درصد در صنعت و طبیعت موجود است.

دسته هدف ما در این مقاله آهن قار دارد زیرا همانطور که پیش‌تر گفتیم عنصر پایه جهت تولید فولاد همین آهن است. البته لازم به ذکر است که آهن به خودی خود کاربرد تخصصی ندارد و با افزودن کربن، ترکیب پرطرفدار آهن-کربن را می‌سازیم.

 

انواع آهن-کربن : 

انواع آهن-کربن به چند دسته تقسیم می‌شود.

1.فولاد (Steel)

فولاد آلیاژ آهن-کربن است که مقدار عنصر کربن موجود در آن کم‌تر از 2 درصد باشد.

2.چدن (cast-iron)

چدن آلیاژ آهن-کربن است که مقدار عنصر کربن موجود در آن بیشتر از 2 درصد بوده و نام دیگر آن آهن ریخته‌گری است.

انواع-آهن-کربن

انواع-آهن-کربن

حال که به صورت دقیق متوجه چگونگی تشکیل فولاد شدیم، می‌خواهیم در ادامه مطلب به انواع آن بپردازیم.

انواع فولاد : 

انواع فولاد به دو دسته اصلی تقسیم می‌شود.

1.فولاد ساده 

فولاد ساده در واقع همان آلیاژ آهن-کربن با کربن کمتر از 2 درصد است که فولاد ساده به انواع کم کربن، کربن جزئی، کربن متوسط و کربن بالا تقسیم می‌شوند.

2.فولاد آلیاژی

فولاد آلیاژی، به دو دسته فولادهای کم آلیاژ و پر آلیاژ تقسیم می‌شود که هر کدام مقدار عناصر آلیاژی و کاربرد متفاوتی دارند.

این فولاد‌ها در دسته‌های متعددی وجود دارند که برخی از مهمترین ها عبارتند از: فولاد های سردکار، فولاد‌های گرم‌کار، فولاد حرارت‌پذیر، فولاد سمانتاسیون، فولاد قالب پلاستیک و…

دسته بندی فولاد‌های آلیاژی

از نظر دسته‌بندی، فولاد آلیاژی خود به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شود.

فولاد سردکار

فولاد‌سردکار یک دسته از فولاد‌های آلیاژی است که درصد کربن بالایی دارد و با عناصری همچون تنگستن، کروم، منگنز و مولیبدن ترکیب شده است که هر کدام ویژگی خاصی به این فولاد داده‌اند.

محبوب‌ترین فولادهای موجود در دسته سردکار عبارتند از فولاد‌سردکار‌spk یا 1.2080، فولاد سردکار spkr یا 1.2436، فولاد spknl یا 1.2379، فولاد 1.2510.

فولاد گرم‌کار

یکی دیگر از انواع فولادهای آلیاژی ابزار، فولاد گرمکار است که در گروه فولاد کربن متوسط قرار دارد و ویژگی‌هایی همچون مقاومت بسیار زیاد در برابر گرما، فشار، سایش و تغییر را دارا هستند. برای بررسی قیمت‌فولاد‌گرمکار به صورت آنلاین و به‌روز به وبسایت میهن فولاد مراجعه نمایید.

محبوب‌ترین فولاد موجود در دسته گرمکار، فولاد 1.2344 است که این فولاد هم به صورت تسمه و هم به صورت میلگرد در میهن‌فولاد به فروش می‌رسد.

فولاد حرارت‌پذیر

فولادهای عملیات حرارتی‌پذیر به دسته‌ای از فولادها گفته می‌شود که تنها با اعمال یک سیکل گرمایش و سرمایش موسوم به عملیات حرارتی، تغییرات فازی و تغییرات خواص برای فولاد مورد نظر حاصل شده، بدون اینکه تغییراتی در ترکیب شیمیایی این نوع فولادها ایجاد شود.

محبوب‌ترین و پراستفاده‌ترین فولاد آلیاژی حرارت‌پذیر، فولاد‌1.7225 یا mo40 است که به دلیل ویژگی‌ها و قیمت مناسبی که دارد از محبوبیت خاصی در بازار داخلی ایران برخوردار است.

البته همانطور که پیش‌تر گفتیم دسته‌بندی فولاد‌ها بسیار گسترده است و در این مطلب نمی‌گنجد. شما عزیزان می‌توانید برای کسب اطلاعات تخصصی بیشتر در مورد انواع فولاد‌ها با کارشناسان مجموعه از طریق شماره های 02191306000 و 0219191004 تماس حاصل نمایید یا در وبسایت رسمی میهن فولاد درخواست بگذارید تا کارشناسان ما در سریع‌ترین زمان با شما تماس حاصل نمایند.

 

تفاوت فولاد‌ آلیاژی و غیر‌آلیاژی

پیش‌تر تعاریف ساده انواع فولاد‌ها که شامل فولاد‌های ساده و فولاد‌های آلیاژی می‌شوند را گفتیم، حال به تفاوت‌های عمده این دو نوع فولاد می‌پردازیم.

مهم‌ترین و اصلی‌ترین تفاوت فولاد‌ آلیاژی و غیر‌آلیاژی، عناصر آلیاژی است که جدا از آهن و کربن در طول ذوب به فولاد اضافه می‌شوند.

در واقع در طول فرآیند ذوب یک سری عناصر مانند کروم، مولیبدن، منگنز، تنگستن و … به ترکیب ساده آهن-کربن اضافه می‌شود که فولاد ساده را به فولاد آلیاژی تبدیل کرده و خواص و ویژگی‌های محصول را بهبود می‌بخشد.

لازم به ذکر است منظور از خود کلمه آلیاژ، دو یا چند عنصر شیمیایی است که می‌تواند به صورت همگن یا ناهمگن باشد.

فولاد کربن ساده کاربردهای متعددی دارد که با توجه به مقدار کربنی که اضافه شده، جایگاه این کاربرد‌ها متفاوت می‌شود اما در حالت کلی کربن به عنصر آهن افزوده شده تا سختی آن را بالا ببرد و از حالت نرمی و انعطاف زیاد خارج شود.

فولاد آلیاژی هم با اضافه شدن عناصر خواص متفاوتی در آن ایجاد می‌شود. مثلا با اضافه شدن کروم، مقاومت محصول در برابر خوردگی افزایش می‌یابد، گوگرد قابلیت جوشکاری فولاد را بالا می‌برد، نیکل موجب بالا رفتن مقدار سختی فولاد می‌شود، مولیبدن موجب افزایش مقاومت در برابر حرارت می‌شود و عناصر متعدد دیگری نیز وجود دارند که هرکدام باعث بهبود یک بخش می‌شوند.

در جدول زیر تفاوت فولاد‌ آلیاژی و غیر‌آلیاژی را به صورت مختصر آورده‌ایم.

 

فولاد آلیاژی فولاد غیر آلیاژی
داشتن عناصری مثل کروم و تنگستن علاوه بر کربن و آهن ترکیب ساده کربن و آهن
داشتن ویژگی‌های بهبود یافته برای استفاده های تخصصی مورد استفاده در موارد عمومی‌تر

 

خرید فولاد آلیاژی

انتخاب تامین‌کننده مناسب برای فولاد آلیاژی امری بسیار حائز اهمیت است. برند میهن فولاد با کیفیت بالا، تنوع محصولات، پشتیبانی فنی حرفه‌ای، قیمت رقابتی و تحویل به موقع، به عنوان یک گزینه برتر در این زمینه محسوب می‌شود. با انتخاب میهن فولاد، شما می‌توانید از فولاد آلیاژی با کیفیت بالا استفاده کرده و به راحتی نیازهای تولید خود را برآورده کنید.

این مجموعه با هدف جلب رضایت مشتریان گرامی، به بررسی دقیق بازار داخلی و خارجی فولاد آلیاژی پرداخته و توانسته یکی از بهترین سیستم‌های فروش و ارائه خدمت در این حوزه را پیاده‌سازی کند.

میهن فولاد برای سهولتِ کار شما عزیزان در انتخاب محصول متناسب با حوزه کاریتان، اقدام به تشکیل واحد مشاوره کرده است. این واحد با حضور متخصصین با سابقه علمی و تجربی در حوزه قالب‌سازی و فولاد آلیاژی، آماده ارائه مشاوره فنی و مهندسی کاملا رایگان در خصوص انتخاب محصول مناسب، معرفی محصول جایگزین برای گریدهای نایاب، انتخاب فولاد و روش مناسب برای ساخت قالب و… به شما عزیزان است. همچنین میهن فولاد با ارائه خدمات آنلاین، به یکی از قابل دسترس‌ترین مراجع استعلام قیمت فولاد تبدیل شده است.

 

بخش های مرتبط:

۰نظر ارسال شده است

نظر خود را در مورد مطلب تفاوت فولاد‌ آلیاژی و غیر‌آلیاژی بنویسید