۱۴۰۳ ۱۱ ۱۳
۰ دیدگاه
9 دقیقه
نویسنده: کیمیا حسینی
متالورژی پودری چیست؟
مراحل متالورژی پودری
انواع روشهای اجرای متالورژی پودر
کاربرد متالورژی پودر
مزایای متالورژی پودری
معایب متالورژی پودر
از چه فلزاتی در فرآیند متالورژی پودر استفاده میشود؟
سوالات متداول
مطلب مفیدی بود
چاپ مطلب
اشتراک گذاری مطلب
متالورژی شامل روشهای مختلفی است. متالورژی پودر، یکی از روشهای تولید قطعات است. این روش، در مقیاس بزرگ، انتخاب مناسبی برای تولید انبوه بوده و از لحاظ هزینهها، مقرونبهصرفه است. همچنین، باعث کاهش آلودگیها نیز میشود. در ادامه این مقاله، همراه میهن فولاد باشید تا کامل این مفهوم را توضیح دهیم.
در فرآیند متالورژی پودر (Powder Metallurgy)، قطعات را با استفاده از پودرهای فلزی و غیرفلزی میسازد. پودر فلزات ابتدا از طریق فشردن، شکلدهی و در مرحله بعد تفجوشی ذرات (سینتر کردن) به یکدیگر، به قطعه تبدیل میشود. طی فرایند تفجوشی که زیر نقطه ذوب انجام میشود، پیوند محکمی بین ذرات شکل میگیرد. در این فرآیند، ملاحظات مربوط به تغییرات فازی جامد-مایع اهمیتی ندارد.
اندازه ذرات پودرها معمولا کمتر از 1000 نانومتر (1 میلیمتر) و ذرات فلزی بین 5 تا 200 میلی متر است. این روش، برخلاف روشهای دیگر مانند اکستروژن، ریختهگری، نورد و آهنگری، بسیاری از محدودیتهای رایج را ندارد. برای مثال، برخی محصولات از طریق سایر روشها قابل تولید نیستند اما با روش متالورژی پودر میتوان آنها را تولید کرد. در واقع، زمانی که ریختهگری یا متالورژی ذوب فلزات جوابگو نباشد، از متالورژی پودری استفاده میشود.
مراحل متالورژی پودری عبارتند از:
با توجه به نیاز قطعه، پودر انتخاب و تولید میشود. بهدلیل اینکه خواص مورد نیاز برای هر قطعه متفاوت است. برای همین خواص پودر بسیار پراهمیت است.
پس از تولید پودرها، باید آنها بههمراه عناصر آلیاژی و روانکنندهها مخلوط شوند. اینکه چه مواردی و با چه نسبتی با هم مخلوط شوند، نیاز به دانش تخصصی دارد. تا زمانی که مخلوط همگن ایجاد شود، این فرآیند ادامه پیدا میکند.
روشهای اصلی که برای مخلوط کردن پودرها استفاده میشود شامل:
در این مرحله، پودرهای مخلوط شده باید در قالبهای مخصوص قرار گیرند تا شکل مورد نظر را بهدست آورند. این فشردهسازی با فشارهای مکانیکی و هیدرولیکی انجام میشود. بهصورتی که هیچ فضای خالی بین قطعه نباشد و چگالی آن توسعه پیدا کند. این عملیات تحت فشار، بسته به نوع قطعه بین 80 تا 1600 مگاپاسکال انجام میشود.
در این دستگاه طی 3 مرحله عملیات فشردهسازی انجام میشود:
حتی با انجام مرحله فشردهسازی در متالورژی پودر، باز هم پیوند قوی بین ذرات شکل نمیگیرد که دائمی باشد. برای ایجاد پیوند دائمی بین آنها باید ذرات فلزی را تحت فشار و حرارت بسیار بالا قرار داد. پس در مرحله تفجوشی، پیوند جدیدی بین ذرات شکل میگیرد که استحکام بالاتری برای تولید قطعه خواهد داشت.
همانطور که اشاره شد، از این روش برای تولید قطعات فلزی با آلیاژهای خاص یا به عبارتی فولاد آلیاژی خاص استفاده میشود. 4 روش اصلی برای اجرای متالورژی پودری موجود است:
مراحلی که پیشتر اشاره کردیم مانند تولید پودر، مخلوط کردن پودر تولیدی، فشردهسازی (Compaction و تفجوشی (Sintering)، با روش کلاسیک انجام میشوند. روشهایی که در قدیم برای متالورژی پودر استفاده میشد، روشهای عمومی بودند.
میتوان گفت این روش شباهت زیادی به قالبگیری پلاستیک دارد. از این روش برای تولید قطعات تیراژ بالا با ابعاد و اشکال خاص استفاده میشود. در مرحله مخلوط شدن پودرها از چسبی شبیه موم استفاده شده و سپس پودرها در دستگاه قالبگیری تزریقی قرار میگیرند. فشردهسازی و تفجوشی باعث میشود این چسبها بهطور کامل از بین بروند. البته بهصورت معمول نیاز است که در انتها عملیات پرداختکاری نیز انجام شود.
در این روش،ساختار قطعه و سطح آن کاملا یکنواخت و یکپارچه است. بهدلیل اینکه فشار بهصورت یکسان به کل سطح قطعه وارد میشود. فشار معمولا بین 5000 تا 100000 پوند بر اینچ مربع خواهد بود. دو مدل پرس سرد و گرم داریم. بهصورت کلی، قطعاتی که با پرس گرم تولید میشوند، خواص بهتری نسبت به پرس سرد دارند. البته، براساس قطعه و نوع مواد اولیه ممکن است بهصورت سرد یا گرم انجام شود که معمولا برای قطعات بزرگتر، پرس سرد انتخاب میشود. پرس گرم نیز باعث میشود فضاهای خالی بین ذرات کامل از بین برود و چگالی آن افزایش یابد.
یکی از فناوریهای حوزه متالورژی، چاپ سه بعدی قطعات فلزی است. درواقع، متالورژی پودر با افزودن فلز همان چاپ سه بعدی قطعات فلزی محسوب میشود. معمولا برای قطعات نمونهای که نیاز است بهصورت سریع و کم هزینه تولید شوند، از روش متالورژی پودری با افزودن فلز استفاده میکنند. همچنین، در مرحله تفجوشی از لیزر استفاده میشود و در این روش، دیگر خبری از ضایعات مواد اولیه نیست.
این فرآیند کاربردهای مختلفی دارد. برای مثال، اینسرتهای تراشکاری که برای ترکیب انواع فولاد و فلزات استفاده میشود، از این فرآیند بهره میبرند. برخی از مهمترین کاربردهای متالورژی پودری شامل:
مهمترین مزایای متالورژی پودر شامل:
مهمترین فلزاتی که در این فرایند استفاده میشود شامل:
فولاد ضدزنگ مقاومت خوبی در برابر زنگزدگی و خوردگی دارد. سری 300 و 400 از بهترین سریهای فولاد ضدزنگ برای استفاده در متالورژی پودر هستند. از این مواد و متریال برای ساخت قطعات خودرو، تجهیزات هوایی، ابزارهای صنعت پزشکی و… استفاده میشود.
بهصورت کلی، آلیاژهایی که خواص فیزیکی مناسبی دارند، از پودر مس برای ساخت آنها استفاده میشود. برای مثال، از ترکیب مس و قلع، آلیاژ برنز ساخته میشود که کاربردهای مختلفی نیز دارد.
از خصوصیات مهم نیکل میتوان به حفظ خواص در دمای بالا، انعطافپذیری، شکلپذیری مناسب و مقاومت در برابر خوردگی اشاره کرد. به دلیل خصوصیاتی که ارائه میدهد، در تولید قطعات موتور موشک و توربینهای گازی بهکار میرود. برای مثال، با ترکیب کردن نیکل و مس میتوان به آلیاژی رسید که سختی بالایی دارد و در برابر آبشور مقاوم باشد.
همانطور که میدانید، آلومینیوم آلیاژی بسیار سبک، نرم و انعطافپذیر است. برای ترکیب آن با مواد دیگر اغلب از متالورژی پودر استفاده میشود. این عنصر دارای سازگاری بالایی است و همین موضوع باعث شده تا با بخش وسیعی از مواد ترکیب شود. حضور آلومینیوم را در صنایعی مثل خودروسازی و هوافضا بهصورت گسترده میتوان مشاهده کرد.
آهن به خودی خود، نرم است اما وقتی با کربن ترکیب میشود، متریالی مستحکم بهنام فولاد بهدست میآید. از طرفی، بیشترین متریالی که برای ترکیب با مواد دیگر در متالورژی پودری استفاده میشود، آهن است. برای مثال، در صنعت خودروسازی از پودر آهن برای ساخت شفت استفاده میشود.
میتوان گفت تیتانیوم، گرانترین فلز مورد استفاده در متالورژی پودر است. بهصورت کلی رنگ آن نقرهای بوده اما پودر آن به رنگ سیاه یا خاکستری در میآید. از برخی کاربردهای آن، میتوان ساخت قطعات موشک و هواپیما را نام برد.
در کل، مفهوم متالورژی پودر به فرآیندی اشاره دارد که در آن با استفاده از ترکیب فلزات و غیرفلزات بهصورت پودر و در ادامه انجام مراحل دیگر، قطعاتی با خواص توسعه یافته ساخته میشود. مزایا و معایب این فرآیند را نیز در نظر بگیرید تا در روند پروژههای خود کمتر دچار چالش شوید. علاوهبراینها، شما میتوانید برای دریافت مشاوره تخصصی یا استعلام قیمت بهروز فولاد، با کارشناسان ما تماس بگیرید.
بخش های مرتبط:
۰نظر ارسال شده است
نظر خود را در مورد مطلب متالورژی پودری چیست؟ کاربردها + انواع آن بنویسید